Fotofestival 2015

 

Markfirben fotograferet ved dollerup bakker nær Viborg

Markfirben fotograferet ved dollerup bakker nær Viborg

Jeg er netop vent hjem fra fotofestival 2015, og er endnu en gang blevet inspireret til at søge nye teknikker og motiver. I dette indlæg kan du læse lidt om højdepunkterne, samt se lidt af de billeder jeg selv skød i løbet af weekenden.

Konceptet

Fotofestival er en samling foredrag og udstillinger af naturfoto som fokus. Foredragene er af fotografer fra ind- og udland, og tidligere år har andre relevante gæster også været forbi. Udstillingerne var i år på palletten og i pakhuset.

I år var det i samarbejde med fotodagene i Viborg og fandt sted på Palletten i Viborg. Og foto og naturglade mennesker fra nær og fjern, har i fotodagene og fotofestival mulighed for at fordybe sig i lækkerier, tekniske nørderier og lade sig inspirerer af de varierede indslag.

Workshoppen

Ard Jongsma og Brian Rasmussen fra Fotomalia.dk var vært ved en lille udfordring… med streg under lille…

Workshoppen var en frisk lille fotokonkurrence, hvor udbyttet gik til den, der kunne producerer det bedste billede på 10 meter vejbred… rent bogstaveligt… 10 meter knapt så nyslået græs og et par buske var alt hvad vi måtte bruge at fotograferer på. En opgave der løftede en del øjenbryn, men nok vigtigst af alt, gav et ordentligt spark i røven til at udnytte motiverne der hvor man er, istedet for at vade kilometer for at finde motiver man lige så godt kunne finde i baghaven.

_JAC2654

Fedt koncept og en udemærket ice breaker.

Blomster i engen ved Niels Bugges Kro

Foredragene

Fredag aften bød på foredrag med Jan Bjørk fra Finland, der fortalte om sit fotoprojekt om geddernes vandring op igennem de finske åsystemer for at yngle i varmere lavvandede søer. Foredraget foregik på svensk med finsk accent, og jeg kan derfor ikke garanterer for at jeg fik alle detaljer med 🙂

Kig forbi hans hjemmeside hvis i vil se de ret spektakulære billeder af gedder der vandrer og springer som laks. Jan Bjørk

Herefter fulgte et foredrag med fem fotografer der fortalte i 20 sekunder til 20 af deres egne billeder. Kristian Amby, Kristian Poulsen, Mikkel Jezequel, Michael Munk og Rasmus Degnbol viste hver især deres frie fortolkning over temaet “lys”. Denne type præsentation er frisk, og de fem herre leverede en fin og til tider ret humoristisk præsentation.

Lørdag var store fordragsdag, og her vil jeg fremhæve især 3 foredrag.

Trods lidt sproglige udfordringer fangede Magda Wasiczek  fra Polen mig med hendes usandsynligt varierede tilgang til makro og blomsterfotografi. Et foredrag der på grund af sprogbarrieren startede med oplæsning, endte med en noget mere passioneret fortælling om alt fra teknik og objektiver til hvilke faktorer der betød mest i Magdas fotos. Hun er desuden begyndt en ny serie hvor billederne scannes i en almindelig flatbed-scanner.

Et andet foredrag der fangede mig var Rasmus Degnbol, der fortalte om Rensdyrfolket i Mongoliet. Som udgangspunkt ikke et foredrag jeg på forhånd havde forventet mig så meget af, men måske netop derfor var jeg let påvirkelig…. ja faktisk så påvirket at jeg endte med at købe hans bog og støtte en fin sag. Det der gjorde fordraget specielt godt, var fortællingen om de enkelte personer i stammen og hans humor, suppleret med lækre dokumentariske billeder og portrætter fra det eksistenstruede folk.

Det sidste foredrag jeg vil fremhæve, er foredraget med Tom Svensson. Det der her imponerede mig mest, er hans enestående evne til igennem forståelse for dyrenes adfærd og en smule held, at komme rigtig tæt på dyr… potentielt farlige dyr. Turen Tom fortalte om var turen til British Columbia i Canada hvor han fotograferede hvide bjørne. Da han fortalte at nogle af billederne var fotograferet med 24mm sad jeg ihvertfald med en fornemmelse af at han er en MEGET modig mand… kig forbi hans hjemmeside… absolut et besøg værd.

Fototuren

Turen startede klokken 9:00 ved Niels Bugges Kro syd for Viborg, og fremmøde var intet mindre end imponerende.

Bregner

Efter en fin præsentation af områdets muligheder, gik folk ud solo eller i små grupper, og opsøgte de motiver der havde interesse. Der blev snakket lystigt og overalt i Dollerup bakker, kunne man finde knælende, liggende og kravlende fotografer….

_JAC2706

Efter 2 timer mødtes dem der havde lyst til at se hugorme, hvorefter vi under kyndig vejledning blev guidet ud til en bakke med hugorme. De var selvfølgelig ikke så glade for de store folkemængder, men et par stykker kom da hjem med hugorme på kortene. Sjældent har jeg gået med fotografer, der med SÅ usvigelig sikkerhed vidste hvilke dyremotiver der var på de forskellige lokationer. Vi mødte sjældne insekter, bjerghvipstjert, spætmejse, markfirben, stålorme, vejhvepse osv. Andre mødte isfugle og andre fremragende motiver.

Stålorm

Er man foto og naturnørd, så hold liiiige øje med fotofestival, så du er klar næste år.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar