, ,

Lang lukker og flash – Rear curtain flash

Stejl bakke med væltet træ

Stejl bakke med væltet træ

 

I går aftes mødtes jeg med Triatleten Henrik Taarsted Jørgensen og ekstremløberen Kristina Schou Madsen i Klokkedal Skov ved Horsens.

_JAC9678

Målet var at frembringe nogle billeder, hvor det at løbe om natten med pandelampe skulle være motivet. Idéen lød ret simpel i hovedet da jeg udførte lidt eksperimenter med min egen pandelampe, men det skulle vise sig at drille en hel del mere…

_JAC9719

Teknikken bag de fleste af billederne gik ud på at få en lang lukkertid på mellem 5 og 10 sekunder, og et flashglimt lige inden bagerste lukkergardin på kameraet går i. Den del gik også rimelig smertefrit, men før at selve motivet blev rigtig fedt, var der lige et par små problemer. For at indstille rear curtain flash på Nikons kameraer skal man som regel holde den lille flash knap inde imens man skruer på progamhjulet (Nikon D800), men tjek din manual hvis du er i tvivl. Bruger man ikke rear curtain flash, ville løberen ha’ lyssporet foran sig, og dermed en illusion af at løberen løber baglæns. Der er selvfølgelig brugt stativ for at holde kameraet helt stille.

Jeg har valgt at bruge off camera flash styret med Nikon CLS, hvilket kræver direkte linie imellem enhederne. Man kan også skyde med flashen på kameraet, men lyset bliver ikke helt så lækkert. På flashen sad en gennemsigtig paraply.

Spøgelser i skoven

Første problem: Kraftige pandelamper (altså ikke som min) lyser i sagens natur ret kraftigt, og eksponerer derfor dele af billedet ret meget. Faktisk så meget at man selv med en flash på fuld effekt kun får spøgelseslignende figurer til sidst i billedet. Løsningen… undgå at der har været lyst op hvor løberen er, før flashen gør sit arbejde… Det må løses når billedet komponeres i samarbejde med løberne.

Andet problem: Når løberne løber bag ved hinanden medfører det at den bagerste persons lyskegle oplyser ryggen af forreste løber, hvilket kommer med på eksponeringen. Det betyder at når første løber er forbi, er det “spor” hvor anden løber løber i, allerede eksponeret og oplyst på chippen. Det betyder at løber nummer to bliver mere spøgelsesagtig end første.

Når timingen ikke helt er i skabet

Når timingen ikke helt er i skabet

Tredie problem: Timing i forhold til hvor løberen er når flashen skyder af. Dette problem er dog ikke så stort når man har med en opstillet situation at gøre, her beder man nemlig bare løberne om at prøve igen… og igen… og igen… indtil den er i skabet. Skyder man en live event, kræver det lidt mere held.

Er man lidt kræsen, så er en pandelampe altså ikke bare en pandelampe. På billedet herunder har vi lysstriberne fra 2 forskellige pandelamper. Den ene er en LED med grøn powerknap, der blinker så hurtigt at øjet ikke kan opfatte det, men på en eksponering som denne ses det tydeligt. Den anden er en almindelig pære (HID eller glødepærer).

_JAC9702

Så alt i alt er jeg blevet en del klogere på pandelampebilleder… her lister jeg lige tipsene op, så du/I kan sparer lidt forberedelsestid.

  1. Undgå at flashen skyder af et sted i billedet hvor der i forvejen er lyst op.
  2. Brug rear curtain flash
  3. Find et sted med færest mulige forhindringer imellem dig og løberen.
  4. Én løber er lettest at få rigtig godt (flere giver federe lysspor – hvad er vigtigst for dig)
  5. Hvis du har muligheden, så få folk til at skrue ned for pandelamperne, så de ikke er med til at danne spøgelser i billederne.

Håber mine erfaringer kan bruges

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar